Välkomna den 9 september! Dags för årets kosläpp.

images

Det är bara att slicka i sig!

För ett antal år sedan diskuterades internt hos min dåvarande arbetsgivare huruvida bolaget skulle handla med aktier inom krigsindustrin. Opinionen däremot var stark varför resultatet blev att man då istället handlade med aktier i försvarsindustrin. Det var den tidens retorik.
Nu upplever jag att vi lever i en tid då samma fenomen återkommit, men nu handlar det om andra begrepp – populism eller missnöje – men retoriken är densamma.

Dessa termer ger uttryck för en och samma företeelse, men värderingen beror på avsändaren.
I populism döljer sig något ohederligt. Om man beskyller sina meningsmotståndare för populism så skjuter man sakfrågan ifrån sig, Men om man ”lyssnar till folkets missnöje” och tillskjuter medel, då framställer man sig som handlingskraftig.

Ibland undrar jag hur det blivit så här och kan bara hitta ett svar – bristen på visioner!
Se bara på våra politiska partier – idéfattiga och visonslösa. Samtidigt som man försöker  ge sken av just den egna politiken ger upphov till rättvis, trygghet, välfärd och andra allehanda floskler. Hur många miljarder har nuvarande regering strösslat och hur många fler miljarder har oppositionen ”satsat” för att stilla ”folkets missnöje”? Likt Lina Sandell-Berg kan jag bara instämma i hennes rader – jag kan inte räkna dem alla.

Dags för att öppna dörrarna för valboskapen.
Välkommen till årets kosläpp!

*Observera att visioner i min tolkning inte handlar om målsättningar, som sprids både ansvarslöst och lättvindigt, utan om visioner i betydelsen ”färdriktning”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s