En man i mörk kostym och väst.

images

/Magritte/

Min morfar, saligen avliden, var en man som gick lite på tvärs.
Jag vet inte om hans egenheter skulle passa in i dagens samhälle.
Han skulle antagligen passat väldigt dåligt in i dagens samhälle eftersom han uttryckte sin livsstil  i devisen, man skall sköta sig själv och bry sig om andra”.

Han skötte sig själv, som varande änkeman sedan många år, vilket tog sig i uttryck i att han  varje måndag inhandlade, stekte och la in 7 stycken strömmingsfiléer. Till veckans middagar som han avnjöt helt ensam, bytte han, vid varje tillfälle, om till mörk kostym och väst, inmundigade 1! snaps, en strömmingsfilé, samt en egenhändigt förfärdigad varmrätt.

Och han brydde sig om andra i den meningen att han såg till sina grannars välbefinnande, som varande ägare av fastigheten där han bodde och hans nära vänner i grannskapet. Längre sträckte sig dock inte hans omsorger, eftersom – eller som han uttryckte det – saker som jag inte kan påverka lämnar jag till andra och som i sin tur får sköta sig själva och bry sig om andra, osv. osv. osv …
Följaktligen brydde han sig föga om politik. 
Dock såg han det som en demokratisk skyldighet att rösta, som krävde mörk kostym och väst. Dock utnyttjade han valet på sitt sätt genom att rösta på kommunisterna i riksdagsvalet och högern i kommunalvalet under motiveringen: Jag lägger min röst på det parti där den  gör minst skada.

Han vägrade redan, för 50 år sedan, att betrakta sig som valboskap.
Därför klädde han sig i mörk kostym och väst på valdagen.
En mänsklig rättighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s