Klimatångest

DSCN2472

Moderna tider

Det gäller klimatet!
Ja; jag vet att jag är ute på hal is, men jag undrar ibland huruvida jag är ensam om mina tankar. De är på intet sätt nya för mig, men faktum är att jag börjar mer och mer tvivla på hur vetenskap bedrivs nuförtiden. Ibland kan jag känna att klimatvetenskapen numera  fungerar som katolska kyrkan på 1600-talet. Då handlade det om Galileo som fick ta tillbaka sina teorier om att jorden snurrade kring vår sol. Inför hotet att om han inte gjorde det skulle han bli bränd på bål. Inför det ta hotet tog Galileo, som tur var, tillbaka sina teorier.

Jag, en stackars enskild, inom klimatforskning, okunnig medborgare som bor i ett land där denna gren av vetenskap tycks styras av en 15-åring. Jag skall naturligtvis inte döma hennes position som frontfigur för en rörelse i samhället, men jag måste säga att jag undrar ibland. Var finns de vetenskapliga bevisen redovisade att det finns fog för hennes klimatångest?
Jo överallt! skriker alla.

Och det stämmer. Men om jag nu vill söka bevis där det råder verklig vetenskaplig koncensus då får jag leta länge. Det verkar som all redovisning av seriös forskning styrs av känsloargument. Varenda dag – från morgon till kväll – matas jag med allehanda nyheter som styrker tesen om en förestående apokalyps. Eventuella vetenskapliga motargument redovisas aldrig. Sådant gör mig osäker
Men så när jag hittar argument som balanserar upp den vetenskapliga slagsidan – vem är jag att tolka dessa argument.
Sådant här skapar ångest hos mig, väl att skilja från den ångest som en 15-årig ”kändis” känner.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s