Nej makt!

images-2

Fasten your seat belts!

Jag måste få återvända till min tidigare blogg om nonchalans.
En läsare reagerade på en skrivning som jag hade, där jag menade att begreppet nonchalans hade en synonym – maktfullkomlig – men läsaren i det här fallet tolkade i stället nonchalans som – brist på makt!
Efter en stunds reflekterande uppfattar jag kommentaren inte bara som intressant utan faktiskt även kan ses som en förklaring till våra statsråds sätt att agera.
De har i fråga efter fråga börjat inse att deras makt är begränsad. De är i händerna på inflytelserika grupperingar. Det kan handla om banker, näringslivsföreträdare,  fackföreningar, PK-ister, lobbyister osv. osv.
Exempelvis – när det nu gäller Sälenflygplatsen så är det alldeles uppenbart att det handlar om Skistar, som äger kringliggande skidanläggningar, och deras inflytande.  Men för ministrar att tillstå detta faktum, skulle naturligtvis underminera deras auktoritet och blottlägga deras ofullkomlighet.
Till sitt försvar kan möjligen anföras att den korrekta informationen om projektet ”Sälens flygplats”, som dömts ut av inkallad konsult som bedömde projektet som ”extremt olönsamt” aldrig nådde berörda ministrar. Men kanske även detta faktum belyser statsrådens brist på makt  … och auktoritet.

Men så kommer kanske det mest allvarliga: Är man utan makt så känner man naturligtvis inget ansvar!
Nej, svaret på denna belägenhet har blivit att skicka fram medieutbildade tjänsteandar, som har NEJ ansvar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s