Chaplins pojke

Unknown
Jag läser om Greta Thunberg.
Egentligen är det både märkligt och skrämmande det som sker.
En flicka åker omkring i världen och berättar om sin vånda och vad mänskligheten har ställt till med. Och överallt mottas hon som någon typ av klimatets Messias – en klimatets utvalda.
Det märkliga är att hon tycks få företräde överallt. Presidenter, påvar, parlament och andra församlingar bockar och bugar och ser mest generade ut – varför skall de bestås av sådan ynnest, som ett besök av en skolstrejkande flicka från Sverige?
Och det som är skrämmande är hur världen helt oreflekterat tagit henne till symbol för världens förestående apokalyps om inget görs. Och hela hennes Eriksgata framställs som om det är en spontan utflykt till världens ledare som skall nås av hennes frälsning.

Det är inte utan att jag kommer att tänka på den snart hundraåriga filmen Chaplins pojke. En film som i stora stycken handlade om Charlie Chaplins egna ångest vad gäller hans barndom. Filmen handlar om en fattig pojke som hittas och tas hand om av en annan fattig man, men uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att skapa förutsättningar för deras överlevnad.
Den lille pojken får till uppgift, efter en noggrann plan, att springa in i olika kvarter och gator och panga rutor. Bak därefter kommer så Chaplin själv –”tillfälligtvis” – som glasmästare och erbjuder sina tjänster.

Min fundering blir därför: Ingår Greta i en större plan?

En reaktion på ”Chaplins pojke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s