Bakelser i ny tappning

 

per_bolund_agenda_650.jpg

Köp bakelser!

Marie Antoinette, Frankrikes drottning,  betraktades som en symbol för de privilegierade klassernas slöseri och kom därför att tillskrivas en snabbt spridd faktoid sedan hon fått besked om folkets nöd:
”Varför äter de inte bakelser? Låt dem äta bakelser!”.

Även om det handlar om för en sant hållen osanning, så är uttalandet ändå ett bra exempel på hur deformerade makthavare (inte) bör förhålla sig till sina undersåtar.

Som ett lysande, nutida exempel på hur fel det kan bli är när ”ansvariga ministrar” skall förhålla sig till Bensinupproret 2.0.
Att ≈ 60% av priset på bensin ger ett välkommet bidrag till statskassan, är kanske inte något man vill trumpeta ut, utan det är naturligtvis lättare att peka på den svaga kronan och det höjda priset på råolja, som orsak till Bensinupproret.
Ett argumentet föll, det höga bensinpriset är bra för miljön, eftersom det samtidigt visade sig att utsläppen ökat. Men säkert kliade det i fingrarna att få ge det raka svaret och mota Bensinupproret i grind med nypor à la Macron. Men som alla vet –  det hägrar ju ett val om två veckor och då gäller det att stryka alla medhårs.

Men så kommer då det underliggande perspektivet – ett uttalande jag hörde på bussen – ett uttalande som är mer talande än den politiska retoriken:
Ha, ha, Andersson och Bolund … dom har väl ingen koll på bensinpriset … dom åker ju tjänstelimon … … precis som Palme och mjölkpriset!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s