Valet?

images.png
Någon insiktsfull person har uttryckt att det ljugs aldrig så mycket som under ett krig, efter en jakt och före ett val, något som man blev påmind om under SVT:s EU-debatt igår kväll. Inte nog med att vissa debattörer kallade varandra lögnare, så kanske det mest beklagansvärda är att samtliga kandidater till EU-parlamentet tycktes ljuga för sig själva.
Gång på gång så satte man sig själv i centrum – JAG … , ibland lite mera hovsamt – VI … underförstått partiet; om jag blir vald så … …
Andra inlägg byggde på en självgodhet som nästintill blev patetisk, när debattören hyllade sin egen förträfflighet och sitt eget inflytande i EU-parlamentet.

Men som alla vet så så fattas EU:s beslut i Europeiska rådet och möjligen i Ministerrådet. EU-parlamentet är som alla vet ett dikussionsforum, eller i värsta fall en  Potemkinkuliss, som skapats för att ge sken av att EU är demokratiskt uppbyggt. Det egentliga EU-valet skedde för Sveriges räkning redan den 6 september 2018, då vi gick till val till Sveriges riksdag. Med det som grundval formerades då vår uppsättning till Europeiska rådet (statsminister Löfven) och Ministerrådet (våra fackministrar).

Avslutningsvis kan man ju undra, med ovanstående maktfördelning i åtanke, varför gårdagens TV- diskussion stundvis blev så hätsk? Den enkla förklaringen tror jag återfinns i det faktum att en plats i Parlamentet ger en plats vid de välfyllda köttgrytorna. Eller … ?

P.S. Det kan låta som jag uppmanar till röstbojkott, men så är naturligtvis inte fallet. Jag är uppfostrad med att trossatsen de lege lata och de lege ferrenda.  På söndag, om än motvilligt, så kommer jag att uppfylla min demokratiska plikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s