… med fel värdegrund

Unknown.jpeg

Those were the days

Vad är det som håller på att hända i konungariket Sverige.
Hux flux verkar det som proppen gått ur och det verkar blivit fritt fram för kreti och pleti (läs den breda allmänheten) att uttrycka sig förnedrande om sina medmänniskor.
I Nordisk Familjebok definieras kreti och pleti som ”personer utan börd, bildning eller samhällsställning” och därför kanske man inte skall förvänta sig så mycket av denna kategori. Men nu verkar det som om fördämningarna brustit och det är fritt fram för flase-metoder på alla fronter. Inte bara på sociala medier utan nu tycks det vara helt i sin ordning att förnedra och förlöjliga, även på högsta nivå.

Jag vet att det är mycket som ryms i begreppet ”värdegrund”, men jag vill ändå påstå att det är ett begrepp som saknar relevans, eftersom ingen känner dess mening.
I begreppet finns tjusiga ord som demokrati, respekt och åsiktsfrihet, men deras innebörd blir grumliga när några högljudda ungdomar som stör en biografföreställning blir tillsagda att dämpa sig och svaret blir: Va fan! Vi har väl demokrati! Vi får väl för fan säga vad vi vill!
Det kallas visst tolkningsföreträde nuförtiden.

Jag vet; jag tillhör ett petrifierat släkte, men det är inte utan att jag saknar min barndoms  Ingrid Bengtsson, ladugårdskarlens hustru, som uppfostrade 8 barn i 3 rum och kök, och dessutom höll ordning på alla andra ungar också. Hon lärde oss att veta hut och mig veterligen visste hon inte ens hur att stava till ordet värdegrund. Jag vet inte om hon var kyrksam, än mindre om huruvida hon var konfirmerad, men någonstans ifrån hämtade hon kraft och lärde oss ungar begrepp som respekt och allmän hyfs.

Kanske det är dags för att återskapa en  Ingrid Bengtsson, lite här och där.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s