Subaltern

Skärmavbild 2019-06-01 kl. 12.18.12

Läser i dagens SvD om Bensinupproret som demonstrerade i Stockholm, ett uppror som samlat 660000 tillskyndare. Men till manifestationen kom det uppskattningsvis cirka 200 personer.
Samtidigt läser jag i samma tidning, på ledarsidan, om valet i Indien där ett för mig okänt begrepp dyker upp – Subaltern.
Enligt artikeln betecknar begreppet Subaltern – underpriviligierade grupper, som visserligen får rösta men i praktiken inte har någon röst, därför att de representeras av eliter som framförallt ser till sina egna intressen.

Bakom dessa två gestaltningar dyker så upp en reflektion, som baserar sig på ett tänkvärt uttryck, även om tillfället och sagesmannen kanske dök upp vid fel tillfälle. Alla minns vi Scaniachefen, Leif Östling, som undrade vad han fick för skattepengarna.

Att vi har världens högsta skattetryck verkar dock inte göra avtryck på de svenska subalternerna. Men en enskild skatt? Ja, då tar det hus i helvete!

Var har vi hamnat?
Har vi alla blivit några som visserligen får rösta men i praktiken inte har någon röst, därför att vi representeras av eliter som framförallt ser till sina egna intressen?

Frågorna är många, men kanske Jörgen Huitfelds artikel i tidskriften Kvartal ger en första inblick i vad som håller på att hända. LÄS DEN!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s