Vädret i ångradion– en kvarleva i tiden!

images-1.jpg
Många är de som passerat revy under årens lopp … … Gösta Salomonsson, Bengt Thorslund, Curry Melin, Curt Kempe … … och så naturligtvis Artturi Similä … … han med långtidsprognosen. Ja, visst handlar det vädret! Något som förr var nästintill heligt.

Väderleksrapporterna i radion följdes dagligdags av stora delar av den svenska befolkningen och man var väl medveten om var man bodde – i södra eller västra Götaland eller Bohuslän?  Västra Svealand eller Östra Svealand? Bergslagsområdet, Södra Norrlands kustland … …

Men sen, under 50-talet började  TV-meteorologerna rita sina kartor för hand och därmed försvann de distinkta väderområdena. Utan någon som helst statistisk bakgrund tror jag att effekten blivit att ”vi får det väder vi får”.
Helt ovetenskapligt har jag talat med unga människor, som visar sig ha dålig koll på våra landsändar, men i gengäld – vem bryr sig?? Östra Svealand??? Vaddå???
Vädret avläser man vid behov i olika appar och ”där du befinner dig”.

Lyssna till radions väderleksrapport i dag, så har man börjat med en ny typ av rapportering … ”hela Götaland” … eller ”hela Svealand” och så börjar man dansa runt med utryck som ”uppklarning västerifrån med möjligheter till sol”  eller risk för regn i de södra delarna” och andra oprecisa områdesbestämningar.
Efter sådan rapportering vet man just ingenting. I alla fall inte vad beträffar vädret.

Mitt förslag är därför till SMHI:s rapportering i ångradion. Lägg ner!
Eller …
… tag efter tidningarnas områdesindelningar där landet delat upp landet i 12 olika områden så behöver jag bara lyssna till nummer ÅTTA!
images.jpg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s