Tystnad råder – eller hur att manipulera massorna …

Bild 1

Efter att ha läst en intervju med Lena Andersson i vilken hon varnar för den konformism som börjat florera lite över allt i samhället – nu även på tidningarnas kultursidor – känns det skönt att få sina farhågor besannade av någon som kan uttrycka sig adekvat.

Jag tror det var sommaren 1966 som jag läste i en liten skrift, skriven av Herbert Tingsten om demokratiens problem i västerlandet.
Efter vad jag minns pekade han på en av de största farorna i ett demokratisk samhälle var det faktum att cirka 30 % av en befolkning var mer eller mindre insatt och skapade egna åsikter, samtidigt som 70 % lät sig manipuleras av kortsiktigt politiskt valfläsk.
Men det värsta med hans påstående var att det som han ifrågasatte gällde naturligtvis inte Sverige. Den svenska demokratien var bergfast. Ingen kunde tänka tanken att politikerna genom valfläsklöften ”köpte” sina väljare. (Diktaturerna bak järnridån under det kalla krigets dagar verkade dessutom som en rättfärdigande kuliss för vårt demokratiska system med den stora skillnaden att det kanske handlade om några promillen som manipulerade alla övriga.)

Men som tiderna var kändes dock demokratien, med sina brister, ändå påtaglig. Debatterna i vilka ”de 30%” deltog var livliga och baserade sig på ideologiska grunder – socialism, liberalism och konservatism – gjorde det lätt för medborgarna – ”de 70%” – att välja, tillsammans med alla saltade löften som utlovades.
Men så händer något i samhället:
Det blir tyst!
Två s.k. ytterlighetspartier skall inte få representeras – Läs Januariöverenskommelsen.
Och sedan kommer Corona-epedimin.
Och då! – Då blir det dödstyst!
Draperade i svenska flaggor framförs nu en åsikt, (manifesterade av 4 partier) och tre partier, som inte får vara med.
Alltihop får ett löjets skimmer över sig.

Nu, om någonsin, gäller det att Regeringen, S+MP; tar sitt ansvar och styr riket och de som har som uppgift att opponera skall göra så.

Det gäller faktisk vår demokrati och vår framtida möjlighet att utkräva ansvar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s