Har man inga äldreboenden …

Skärmavbild 2020-05-26 kl. 09.28.05

Har man inga äldreboenden i de övriga nordiska länderna?
En fråga som jag måste ställa sig efter att ha lyssnat till ministrar, myndigheter experter, m.fl. och efter att ha begrundat dessa grafer.

Konungariket Sverige är det land som står ut med råge, vad gäller smittspridning och dödsfall. Efter vad jag förstår så har Norge, Finland och Danmark äldreboenden där, liksom i Sverige, de mest utsatta medborgarna återfinns, men med en stor skillnad. Sverige var det land med minst restriktioner. Begränsning av smittspridning har varit tam i jämförelse med andra nordiska länder, som i stor utsträckning stängde ner samhällsapparaten.
Vad gjorde man i Sverige? Säkert kommer alla ihåg hur man ”rekommenderade” en utvald grupp – 70+ – att sätta sig i frivillig karantän, medan övriga samhällsdelar skulle hållas igång i möjligaste mån. Först efter en månad kom den största restriktionen – inga folksamlingar, från 500, reducerades till 50. En kraftfull åtgärd tyckte Löfven et consortes. Men smittspridningen fortsatte.

Jag skall i detta läge inte påminna om allt avloppsvatten som flutit under bron, men man kan konstatera att danskarna, vad gäller Coronaepedemin, handlat mera resolut, med följd att de, trots många dödsfall, ändå klarat sig bättre än Sverige.
Antagligen på grund av strikta restriktioner och obevekliga nedstängningar.

Får man påminna om Carl Love Almqvist ord:

Blott Sverige svenska krusbär har

 

 

 

En reaktion på ”Har man inga äldreboenden …

  1. En gissning är att det kommer att visa sig att de restriktioner vi haft och inte haft för oss som inte arbetat med äldre och sjuka skulle ha inneburit en marginell betydelse för smittspridningen i äldreboende och hemtjänst. En annan gissning är att 70 -80% av de avlidna är just dessa grupper som skulle ha skyddats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s