Vikten av att positionera sig.

images-1

Jag skall väl inte förhäva mig, men viss segelkunskap har jag förvärvat i den egna segelbåten.  Något som jag haft viss nytta av i mitt yrkesliv. Bland annat har jag sökt lära människor att hitta rätt i livet och använde mig då av ett instrument som kallas Skandias Navigator.

Metaforen synes vara glasklar.

För att segla, rent fysiskt, eller att navigera rätt i livet behöver man  i båda fallen åtminstone en karta och en kompass, men för att ”färden” skall ge det resultat som man förutsatt sig så börjar allt med att veta var man befinner sig innan man börjar ge sig ut på okänt vatten.
Om man inte vet var man befinner dig när seglatsen börjar spelar det ingen som helst roll att man är innehavare av världens bästa kompass – man lär aldrig nå det uppsatta målet.
Om sedan kompassen dessutom är utsatt för avvikelse så lär ett totalhaveri ligga i farans riktning.
Vad gör man i ett sådant läge, även om det kostar på – prestigemässigt?
Man tar hjälp från närliggande båtar [läs medmänniskor) och begär deras assistans.
Med lite tur kanske de har bättre koll på sin – och vår! –position och vet hur vi skall på bästa sätt ta oss vidare till  vårt uppsatta mål.

Och om haveriet är fullbordat (sic!) kan det ju ändå var bra för sjöräddningen att veta vår position när vi havererade.

P.S.
Ursäkta om jag skapat en kongruens som kan associera till ett verkligt fall.

 

En reaktion på ”Vikten av att positionera sig.

 1. Hej !
  Mina navigeringskunskaper är minimala men jag förstår ditt påstående att om man inte vet var man är så är varje försök att nå målet lönlöst. Sveriges policy var att sätta iland alla i riskgruppen där de får vänta tills vi räddar dem med vaccin. Resten seglar vidare ut till havs med mål att återvända till riskgruppen när pesten härjat färdigt i friskgruppen.
  Bra strategi men man gav riskgruppen pestsmittade vårdare utan skyddsutrustning.
  Eftersom vårdmöjligheterna är små ombord vill man ändå bromsa smittspridningen och kräver att folk skall hålla avstånd. Det mest effektiva vore att alla fick bära munskydd. I den fars som uppspelas varje dag klockan 1400 har specialister fått komma till tals. Ingen av dessa vill ta på sig ansvaret att föreslå en så enkel åtgärd som munskydd.
  Specialisterna talar om falsk säkerhet och om avsaknad av kvalitetsgodkännande etc. Om nu vissa munskydd ger 70-90% skydd för bäraren och 99% för folk omkring så är säkerheten närmast total om alla i gruppen bär munskydd!
  Att nu börja storskallig testning tjänar inget till . Fortfarande måste riskgruppen vara separerad och endast vårdas och besökas med ordentlig skyddsutrustning. Friskgruppen kan slippa restriktioner om de använder munskydd i grupp. Vill man veta något om flockimmunitet duger endast normala statistiska metoder vilket innebär urval i stället för dyrbara ovetenskapliga masstest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s