Där ser man …

images

Mina mornar startar oftast väldigt tidigt, vilket gör att jag lyssnar till Morgonekot redan vid 6-tiden. Och så en repris klockan 7.
Normalt brukar jag inte fundera så mycket över alla nyheter som sköljer över en på morgonkvisten, men ibland kan tankarna dra iväg arla – långt bort från det egentligas livet.
I morse vaknade jag således till att skådespelaren Rolf Passgård läste högt ur en boken Händelser vid vatten ”skriven av författaren Kerstin Ekman”.

Egentligen hade min fundering inget med varken Rolf Lassgård eller Kerstin Ekman att göra, men genast började jag reflektera över genustillmälet ”författare” och vårt språkbruk. Kerstin Ekman är, efter vad jag vet, att betrakta som kvinna och borde därför i mina gerontöron, tituleras författarinna. Men icke så.

Samma sak gäller ett annat skrå – skådespelare.
Om någon börjat tala om skådespelerska, så associerar man säkert det med namn som Tora Teije, Inga Tidblad, Karin Kavli m.fl. Att titulera Mia Skäringer skådespelerska skulle antagligen ses som en insinuation.
Och Hollywood skulle antagligen tappa till stor del sin aura om man bara skulle avköna och inskränka priset till bästa till ”best actor” …
… för att inte tala om operasångare Birgit Nilsson!

Som tur är behöver man inte gå vilse längre i den svenska språkdjungeln. Allt finns ju på nätet nu för tiden!
Utan varken karta och kompass har jag kommit ut med en större insikt än den jag innehade vid 7-tiden i morse.
Det är bara att läsa!

P.S. Men en fundering som man kan undra över är hur länge bestämningen kvinnliga präster kommer att hänga med i vårt språkbruk. Ärkebiskopen har ju redan passerat det språkliga nålsögat.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s