Ett Alexanderhugg – eller – så skapas en myt!

images

Uppsalaprofessorn Erik Åsard är kanske en av de mest insatta i vad gäller mytbildning och kospirationsteorier. Om inte annat vittnar hans böcker i ämnet om hans sakkunskap.
Såsom varande professor emeritus i nordamerikastudier har han haft en riklig flora att ösa ur – inte minst nu, då konspirationsteorierna står som spön i backen.

Onsdagen den 10 juni kommer säkert att skrivas in i historieböckerna som det datum då en av vår tids största myter såg dagens ljus. Onsdagen var den dag  då åklagare Krister Peterson strax efter klockan 9.30 förlöste ett missfoster genom ett självsvåldigt* besluta om kejsarsnitt. Outsagt, men förståeligt, ansåg han att alltings moder gått alltför långt över tiden.
Eller kanske den gordiska knuten ligger närmare till hands. Ett radikalt beslut, men knuten ligger ändå olöst.

Jag förstår nog inte riktigt hur upplägget var tänkt, men nog kan man säga att förväntningarna spändes till bristningsgränsen sedan åklagare Peterson meddelat att Palmemordet skulle vara löst innan halvårsskiftet 2020. Akademiledamoten Peter Englund har vid tillfälle påpekat att vi kräver proportion och symmetri av historien och därför vill vi helst att en stor händelse skall ha en stor orsak … … och så kommer Christer Peterson dragandes med en oansenlig Skandiatjänsteman.

Och som Erik Åsard skriver i en av sina böcker: ”Om en stor del av befolkningen i ett land tvivlar på vad makthavarna säger, skapas automatiskt ett utrymme för alternativa berättelser som lycksökare i branschen inte brukar vara sena att utnyttja”.

Rader som åklagare Krister Peterson borde ha läst innan den famösa onsdagen 10 juni.
Inte utan tvivel!

  • Jag har ännu inte hört huruvida RÅ sanktionerat beslutet

 

 

 

 

Dags för en sanningskommision i vilken Erik Åsard bör vara självskriven

 

3 reaktioner på ”Ett Alexanderhugg – eller – så skapas en myt!

  1. Att få vara i rampljuset har fått många att engagera sig i Palmemordet. Dessutom har en belöning om 50 miljoner naturligtvis ökat intresset. Förmodligen kan inte en utredare göra anspråk på belöningen . Jag har inte känt något förtroende för en utredare som utlovar att lösa fallet inom en viss tid. Han har bara sällat sig till tidigare rampljusnjutare.

  2. Att få vara i rampljuset har fått många att engagera sig i Palmemordet. Dessutom har en belöning om 50 miljoner naturligtvis ökat intresset. Förmodligen kan inte en utredare göra anspråk på belöningen . Jag har inte känt något förtroende för en utredare som utlovar att lösa fallet inom en viss tid. Han har bara sällat sig till tidigare rampljusnjutare.

  3. ”Rampljusnjutare” ligger farligt närma en ”rumpnisse”.
    Och 50 miljoner med ränta på ränta – det ger pengar det.
    Lika bra att vänta 30 år till, ty räntan sover aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s