Historiens vingslag

download.jpg

 

Det är inte utan att man kan ana historiens vingslag; dvs historien tycks gå igen.
För att gå direkt på sak.
Man kan undra om det snart kommer att börja tillverkas namnstämplar med våra vanligaste statsråds namnteckningar på.
Den här krian handlar om en förflugen tanke då historien verkar gå igen!

Med beaktande av dagens situation i vilken Folkhälsomyndigheten kommit att bli den instans som fått stå för svensk pandemipolitik kan man lätt dra paralleller med Frihetstidens statskonst. En tid då ledarskapet flyttades till dåtidens myndigheter, där kompetensen stod att finna.

Frihetstiden kan man säga började med att Ulrika Eleonoras man, Fredrik I, kom att regera Sverige. Han talade latin, italienska,franska, latin och naturligtvis tyska.
Men inte svenska!
Detta faktum, hans brist på, inte bara, språklig kompetens, öppnande för att han skulle komma att betraktas som en bifigur, men med den skillnaden att dåtidens Anders Tegnell hette Arvid Horn.
I alla händelser kom Fredrik I att mer och mer ägna sig åt sin favoritsysselsättning, erotik, och lät sig representeras av en namnstämpel, framtvingad vid sjukdom.

Så kom hans efterträdare Adolf Fredrik på tronen. Denne hade kanske inte samma intressen som sin föregångare, men ägnade sig, även han åt andra välsvarvade tingestar, nämligen snusdosor. Nu kom namnstämpeln att nyttjas, inte bara vid behov, utan av tvång då den ointelligente konungen varken förstod eller ibland vägrade att signera väsentliga handlingar. Makten kom därför att förskjutas från despotism till en viss parlamentarism.

På något sätt känns det som om historien går igen, men nu i Coronatider. I brist på ledning verkar det som om myndigheterna tagit över i sakfrågorna.
Att Frihetstiden dessutom styrdes genom det s.k. Sekreta utskottet gör om möjligt jämförelsen med dagens samhälle kanske än mer pikant.

P.S. Kanske begreppet ”stämplat ut” kommer att höras i kanslihuset inom en snar framtid?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s