Ökenvandring

images.jpg

För ganska exakt 106 år sedan startade det 1:a världskriget. Det var i slutet av juli månad. Ett krig som alla trodde snart skulle vara över och hälsades därför av jublande massor på båda sidor av fiendelägren. Men så, en och en halv månad senare – i september – så kröp man ner i skyttegravarna. Och resultatet känner vi alla alltför väl. Ett veritabelt blodbad – kanske det värsta vår civilisation någonsin kommer att uppleva.

Inga jämförelser för övrigt, men visst känns det förödande att uppleva en sorts krig där strategien tycks vara densamma som under det amerikanska inbördeskriget, det rysk-japanska kriget och första världskriget, fast nu i en lindrigare form.
Jag tänker på prestigekriget mellan två parter som kommit att symboliseras av två personer– Anders Tegnell och Björn Olsen.

Om jag nämner två andra namn – Bernhard Montgomery och Erwin Rommel – så associerar de flesta namnen med Ökenkriget. Ett krig där två fältherrar, under tre års tid, tycktes irra omkring i den nordafrikanska öknen.
Det svenska Coronakriget har pågått endast under ett halvår, men detta – gudarne förbjude – får förhoppningsvis sitt slut snarast.
Varför kan inte dagens två fältherrar kliva upp ur respektive grav och kommunicera och ge oss adekvat information om hur civilbefolkningen – och respektive trupper – skall förhålla sig framgent.
Visst kan det tyckas pittoreskt när hrr Egnell och Olsen får ropa ut sitt budskap via den statliga megafonen över öknen – interfolierad av passande musiksnuttar, men är det inte dags att krypa upp ur sandlådorna och gå ner i stabsläge.
Har ni inte förstått att ni har en gemensam fiende?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s