”Detta är ett haveri” – en ständigt pågående process

Noll år är lagom som straff för berörda 
Ämbetspersoner som artigt blir hörda.
Ansvar krävs ut, efter lagom kontroll,
Nedåt, men aldrig åt motsatt håll!

/Tage Danielsson

”Jag står fast vid att det här var ett haveri!”
Så uttryckte sig statsminister Löfven under utfrågningen i KU våren 2018.
Vad han syftade på var skandalen inom Transportstyrelsen som  lagt ut känslig it-drift på entreprenad, bl.a. till it-enheter utanför Sverige som Ungern, Serbien, Rumänien och Tjeckien.
Klart framgick att tre ministrar, Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist varit informerade om fadäsen under ett års tid utan att slå larm till statsministern.
Hur detta är möjligt förbryllar, allra helst som Löfven inrättat ett särskilt säkerhetsråd med sig själv, Peter Hultqvist och Anders Ygeman för att kunna hantera säkerhetsfrågorna ”på ett mer sammanhållet sätt, både internationellt och nationellt”. (Anna Kinberg Batra i boken Inifrån.)

Herr Löfven uttryckte sig i drastiska termer sedan uppgifter om en av vår tids värsta mörkläggningsskandaler blivit ett faktum. När han uttryckte ”Detta är ett haveri” lät det som han menade och faktiskt insåg allvaret, men så var naturligtvis inte fallet. I själva verket handlade det om en väl utarbetad strategi – att rädda Regeringens anseende. Det han egentligen menade var ett Gemensamt haveri.
Gemensamt haveri är en term som används för att beskriva den situation då en uppoffring görs för att avvärja eller minimera en för ett fartygs och dess last gemensam fara. Som exempel kan nämnas att delar av lasten får vräkas i vattnet för att rädda fartyget och dess besättning. Och i det här fallet gällde det att rädda Regeringen – Löfven och hans ballast.

Två statsråd, Anna Johansson och Anders Ygeman fick gå för att slicka såren utanför Rosenbad. Kvinnan kastades överbord och fick resa hem till Göteborg. Den andre sattes i en jolle, men var snart ombord igen. Nu som Energi- och digitaliseringsminister, som om ingenting hänt.
Den tredje manen, försvarsminister Hultqvist räddades av Centern med Annie Lööf i spetsen.

Som alla vet så ligger ansvaret för rikets säkerhet hos statsminister. Ett faktum som alla känner till, utom en tycks det – statsministern själv.


P.S.
För att påminna mig om alla turer fick jag gå tillbaka till tidigare bloggar.
https://flanerase.wordpress.com/2017/07/21/tillit-igen/
https://flanerase.wordpress.com/2018/04/10/sveriges-watergate/
https://flanerase.wordpress.com/2018/04/13/ingen-vacker-syn/

2 reaktioner på ””Detta är ett haveri” – en ständigt pågående process

 1. Den fega stadsministern smiter undan ansvaret och gömmer sig bakom andra. Självklart var han informerad i åratal om fadäsen med outsourcingen av bilregistret.
  En parallel är Utrikesministerns agerande i Angela Gui fallet.
  Ambassadören Lindstedt gjorde avsteg från normal hantering av ärendet.
  24-25/1 2019 möte på Sheraton med bl.a. 2 kinesiska affärsmän med goda kontakter med Kinas regering och Angela Gui. Mötet blev fiasko och UD (Margot Wallström) vill inte få dålig press och hävdar först att mötet skett utan UDs kännedom. Detta föranleder SÄPO att starta en utredning.
  18/3 2019 delges Lindstedt misstanke om trolöshet vid förhandling med främmande makt.
  6/9 2019 avgår Margot Wallström i förtid som utrikesminister.
  8/12 2019 väcks åtal mot Lindstedt.
  13/7 2020 frias Lindstedt.

 2. I dag sitter jag och funderar över orden klan och klansamhälle. Ord som har bäring på nyhetsmedias senaste bias – (se där ett annat modeord) – där själva ordet skärskådas.
  ”Ungdomskriminalitet” har blivit ”skjutningar” som blivit ”gängkriminalitet” och som i dagens samhälle blivit klankriminalitet – allt för att med ord kamouflera våra politikers oförmåga, alternativt att skyla en ansvarig ministers senfärdighet. Dina exempel ger syn för sägen. Kanske man därför borde utsträcka ordet klan att även rymma familjen politiker. Januariklanen kanske är mer adekvat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s