Luffardags? Dåtidens gerotranscendens.

En god vän, Gillis Herlitz, har uppammat mitt intresse för ett ”forna” tiders fenomen. Allt började med att jag lyssnade till en podd där man samtalade om böcker som kan vara värda att läsa om – och då kom Harry Martinssons bok Vägen till Klockrike på tal. (Lyssna till Vid mogen ålder)
Visserligen är Gillis en väl känd antropolog, varför det ligger nära till hands att han fastnat för just den boken, eftersom den handlar om ett kultur- tillika socialantropologiskt fenomen som inte ligger alltför långt bort i tiden, nämligen luffaren.
Naturligtvis blev jag inspirerad att läsa om just den boken, dels för att det kunde vara intressant och se om den fortfarande ”höll”, som man säger, dels för att ämnet – att gå på luffen – kanske kommit tillbaka, fast nu i en annan skepnad.
Ytterligare ett skäl är naturligtvis att jag upplevt luffare i verkligheten. Eftersom jag växte upp på en gård i Södermanland så var fenomenet luffare ingenting märkvärdigt – det var en naturlig ingrediens i det agrara samhället, även om det försvann successivt på 50-talet.

Håller boken?
Eftersom jag inte läst hela boken kanske jag bör ligga lågt, (jag lär återkomma med en recension), men en sak kan jag säga redan nu. Vilket språk! Vilka associationer! Vilka metaforer!
Jag är alldeles tagen.
Boken är definitivt inte en bok man sträckläser, vilket anses som ett säljargument idag, utan snarare tvärtom. Det är en bok som ger ständigt upphov till reflektion.

Och det är här jag ser dagens samhälle återspeglas.
Mina 40/50-talsluffare handlade om individer som bröt upp och sökte friheten. Han – för det var oftast en han – lämnade ett invant liv som var på gränsen till vanmakt. Vägen ut blev då ge sig ut på vägarna.
Andra lämnade det inrutade lantlivet och sökte sig in till städerna och lät sig låsas in den blomstrande industrin. Men så fanns det de som skattade friheten högst av allt.
Och det är här jag som känner att vi, något mognare, kanske är på väg in i ett nytt samhälle – att ge oss ut på luffen … att uppleva friheten.
Och begreppet är Gerotranscendens!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s