Den stygga baljan

För några veckor sedan avlämnades ett betänkande som handlar om det demokratiska samtalet i en digital tid och hur man stärker motståndskraften mot desinformation, propaganda och hat.

Jag har naturligtvis inte orkat läsa utredningen i sin helhet, men faktum är att jag kom av mig ganska tidigt – redan i Sammanfattningen faktiskt.
Där kan man läsa om de sociala plattformarna som Facebook, YouTube och Twitter m.fl. som skall ses grunden till att mycket av desinformationen, propagandan och näthatet sprids.

Jag vet inte om Du läst Falstaff Fakirs berättelse om Den stygga baljan. Men många av hans iakttagelser, som säkert är mer än 125 år gamla, skulle säkert kunna platsa i betänkandet SOU 2020:56.
I första delen av hans Vitterlek kan man läsa om hur Frans bannar baljan som blött ner honom och en äldre gentleman konstaterar att att det naturligen inte är baljans fel att Frans blivit blöt.
Strax därefter springer en hund förbi och välter baljan så att även den äldre gentlemannens byxor blir blöta.
Moralen lyder:
Onödig visdom skall man spara
Tills man råkar själv i fara.


Vid tillfälle hoppas jag kunna fördjupa mig vattnets betydelse i denna sedelärande historia, men jag har en känsla, redan nu, att ”det grumliga vattnet” alltid funnits, men det nya är att det nu, tydligen kan återfinnas i de mest ädla baljor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s