… and nothing but the truth.

Samtidigt som jag läser Lena Einhorns bok om Jesus eventuella existens så pågår en debatt i media om historieförfalskning, föranledd av att TV4 tydligen sänder en serie om Sveriges drottningar.
En av vår tids mest ambitiösa historiker, Dick Harrisson, har skrivit ett inlägg i SvD, som jag läst, där han ondgör sig över okunniga historikers faktatfel och osanningar och dessutom hänvisar han till sin hustru, Katarina Harrison Lindberghs blogg. som skrivit om det första programmets falsarier.
På grund av tidsbrist – trots att Coronan gett mig mer tid än jag kan göra av med – så må jag koncentrera mig på Lena Einhorns bok. I jämförelse tycker jag nämligen att undertiteln ” På spaning efter den verklige Jesus från Nasaret” kittlar mer än följa en akademisk kvasidebatt om ”ett program som aldrig skulle ha sänts”, enligt Dick Harrisson. ”Juridiskt sett hade det rört sig om förtal och ärekränkning”, och tillägger om man flyttar blicken till historien, då blir det plötsligt tillåtet. ”Under sken av att ”detta är en nytolkning” kan det mesta lanseras som sanning.

Men ursäkta professor Harrisson.
Är det inte lite stora ord för ett litet populärhistoriskt program i en liten TV-kanal?
Snacka om faktafel och osanningar i världens mest spridda bok. Där finns en del att bita i för en ambitiös historiker.

Som en liten kuriositet tycker jag att hans uttalande att han har inget emot att man förvanskar historien: Jag köper förfalskningen av samma skäl som jag inte irriterar mig på dalmålningar av bibliska gestalter i 1700- och 1800-talskläder. Det ena är konst det andra är vetenskap. Men flyttar man blicken till historien, och det blir plötsligt tillåtet och det under sken av att ”detta (TV:serien) är en nytolkning” då kan det mesta lanseras som sanning.

Och det är väl det som skett med Bibeln?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s