När börjar historien?

"Averroes och grabbarna"

När jag undervisade i ämnet litteraturvetenskap på en extramural kurs* förlagd till folkhögskolan i Karlskoga för ett par decennier sedan ville jag ha en historieplansch föreställande det antika Grekland. En av mina elever var historielärare på folkhögskolan och sa att detta inte var möjligt. ”Du förstår, här på folkhögskolan börjar historien med franska revolutionen!” Det gick ändå att föreläsa om den antika grekisk litteraturen, för eleverna var medvetna om att det fanns en historia värd att känna till före 1789.
Frågan är nu hur det kommer att gå med den saken i den svenska skolan, eftersom det försports att man har för avsikt att kapa den äldre historien till förmån för den moderna, i syfte att förstärka elevernas förståelse för demokratins framväxt och betydelse. I en artikel i Expressen skriver Dick Harrisson att det nya förslaget till kursplan i historia härigenom ”är ett frontalangrepp på det svenska kunskapssamhället”. Man är böjd att ge honom rätt. Var det inte en av Folkpartiets hjärtefrågor detta att göra historieämnet till ett kärnämne? Eleverna förmenas på detta sätt inte bara möjligheten att inse att demokratin har äldre rötter än den franska revolutionen, de får inte heller chansen att lära sig att mycket av det vi kallar den västerländska bildningen har räddats till vår tid genom islams inverkan, genom att de gamla urkunderna fanns i arabiska avskrifter som bevarades och kommenterades av Averroes och grabbarna där nere. Det kunde vara bra motargument mot den ofta rätt korkade synen på islam som genom unkna kanaler sprids över västvärlden. Så inte bara skulle eleverna få bättre uppfattning om vår kulturs och demokratins vagga om historieämnet inte snöps på detta vis, de skulle också kunna förstå andra kulturer lite bättre. Och vad är det om inte att stärka demokratin? Eller menar byråkraterna på Skolverket att kunskapen om demokrati skall begränsas till att veta hur man röstar och att man röstar i kommunal-, landstings- och riksdagsval?
Ett sådant förslag som det nu beramade skulle man kunna tänka sig ha uppkommit under den förra regeringen, men inte gärna under en regerings egid, där historieämnet har betonats och satts i högsätet.
Men det kanske bara är ett elakt rykte. Man får hoppas på det.

* En extramural kurs är en universitetskurs förlagd ”utanför murarna”, oftast utanför universitetsorten. Universitetet var i detta fall Högskolan i Örebro, sedermera Örebro universitet, ryktbart för sitt val av Göran Persson som medicine hedersdoktor. Eftersom det är till en bildad läsekrets jag vänder mig, tyckte jag inte att jag behövde förklara begreppet. Men Axel ville att jag gjorde det . . .

Läs även Håkan Holmbergs artikel i dagens UNT

Lämna en kommentar